برشکاری با قوس پلاسما
برای برش هر فلزی با سرعت برشی نسبتاً بالا، میتوان از جت پلاسمایی که توسط تکنیکهای انقباض قوس خشک معمولی تولید میشوند، استفاده نمود. ضخامتهای عملیات برشکاری، از ۸/۱ اینچ شروع شده و حداکثر آن به ظرفیت شدت جریان مشعل و خصوصیات فیزیکی فلز بستگی دارد. برای مثال در صورتی که یک مشعل با مکانیزم خوب و ظرفیت شدت جریان هزار Amp باشد، میتواند آلومینیم را تا ضخامت ۶ اینچ و فولاد زنگ نزن را تا ضخامت ۵ اینچ برش دهد. در اکثر کاربردهای صنعتی، ضخامت ورقها کمتر یا مساوی با ۱ تا ۲/۱ میباشد. در این رنج، پلاسماهای معمولی سطوح برش را شیبدار و لبه فوقانی را گرد مینمایند.
کیفیت برش
برشکاری پلاسما، از نظر کیفیت شباهت زیادی به فرایند برشکاری اکسیژنی دارند. عملیات برشکاری پلاسما بواسطه ذوب انجام میشود، بنابراین یکی از ویژگی های بارز آن، توزیع گرمای غیرمتعادل بر سطوح برش میباشد و مقدار بیشتری از ذوب به سمت فوقانی سطح فلز حرکت میکند. این امر موجب میشود تا لبههای بالایی گرد شده و سطوح برش شیبدار گردند. از دیگر ویژگی های این نوع برش، ایجاد تفاله زیرسطح تحتانی فلز است که به دلیل جاری شدن مذاب ایجاد میشود.
در صورتی که گرمای اعمال شده به بالای سطح برش، بیشتر از گرمای اعمال شده به پایین آن باشد، زاویه برش مثبت ایجاد میشود. به منظور کاهش این زاویه باید تا حد امکان قوس پلاسما را منقبض نمود. با انقباض پلاسما میتوان پروفیل دمای جت پلاسما را یکنواختتر کرد تا سطح برش قائمه شود. نازلهای معمولی تمایل زیاد برای برقراری ایجاد دو قوس دارند که این امر موجب صدمه زدن به الکترود و نازل میشود.
زمانی که به منظور برشکاری انواع مختلف فلزات با ضخامتهای مختلف، از دستگاههای برشکاری پلاسمایمعمولی استفاده میشود، ممکن است باعث بروز پاره ای مشکلات شود. برای مثال در صورتی که این دستگاهها برای برش فولادهای زنگ نزن، فولادهای معمولی و یا آلومینیوم استفاده شود، باید همزمان سه نوع گاز متفاوت مورد نیاز برای برش این فلزات، روی دسته مشعل نصب گردد تا حالت بهینه کیفیت برش ایجاد شود. این تجهیزات موجب پیچیده شدن فرآیند برشکاری شده و از سوی دیگر به ذخیره گازهای گران قیمت نظیر آرگون و هیدروژن نیاز خواهد بود. بنابراین توصیه میشود در موارد خاص از این دستگاه ها استفاده شود.
فرایند برش پلاسما
جهت بهبود کیفیت برش، پایداری قوس، بخار و افزایش سرعت برش، کاهش سروصدا، دود، فرآیندهای زیادی وجود دارد که در زیر به شرح هر یک میپردازیم:
برش پلاسما توسط تزریق آب
در روش برشکاری پلاسما توسط تزریق آب، به جای گاز پلاسما، از نیتروژن استفاده میشود و به منظور ایجاد انقباض بیشتر، آب بصورت شعاعی و یکنواخت، به داخل قوس تزریق میگردد تا کیفیت سطح برش ارتقا پیدا کند. اصابت شعاعی آب به اطراف قوس موجب انقباض بیشتر قوس میشود که شاهد افزایش دما تا حدود ۳۰ هزار درجه سلسیوس خواهیم بود.
روش دیگر انقباض قوس توسط آب، ایجاد حلقههای چرخشی آب در اطراف قوس است اما به مانند تزریق شعاعی نتیجه مطلوبی را به دنبال ندارد. زیرا مقدار انقباض قوس توسط سرعتهای چرخشی زیاد مورد نیاز برای تولید حلقه ثابت آب، محدود میگردد. سرعتهای چرخشی بالا، نیروی گریز از مرکز ایجاد میکند که این امر موجب پهن شدن فیلم آب (برخلاف سوراخ داخلی نازل) میشود.
اگر چه نقاطی از قوس با آب تماس دارد اما به دلیل دمای بسیار بالا عمل تبخیر کمتر از ۱۰ درصد آب میباشد و ۹۰ درصد مابقی به شکل مخروطی از نازل خارج میگردد و سطح فوقانی قطعه کار را خنک میکند. این امر از اکسید شدن روی سطح برش جلوگیری مینماید.
مقدار کمی از آب در قوس تبخیر میشود زیرا لایه مرزی ایزوله شدهای از بخار«Linden frost Layer» ، بین پلاسما و آب تزریق شده، ایجاد میشود. در این فرایند، عمر نازل افزایش پیدا میکند چرا که لایه مرزی بخار، نازل را در مقابل گرمای شدید قوس محافظت و آب، نازل را در نقاط حداکثر انقباض قوس، خنک می نماید. قسمت پایینتر نازل میتواند از جنیس سرامیک باشد که در اینصورت، پدیده دو قوسی (عامل اصلی تخریب نازل) حذف میشود.
در روش برشکاری پلاسما توسط تزریق آب، زمانی بهترین کیفیت برش تمامی فلزات صورت میگیرد که بجای گاز پلاسما، از نیتروژن استفاده شود. چرا که نیتروژن برای انتقال گرما از قوس به قطعه کار، توانایی بیشتر دارد که از لحاظ فیزیکی نیز ایدهآل میباشد. اختلاف در زاویه برش به دلیل شیب زیاد و گردی بالای سطح برش، امر بدیهی نیست و در برشکاری قطعات کاربردی، باید لبه برش قطعات قائمه باشد.
زاویه برش طرف باکیفیت بالا، معمولاً ۲ درجه با زاویه قائمه اختلاف دارد و به ماشینکاری برای عملیات نهایی نیاز نیست. به منظور برش ورقهای ضخیم میتوان به جای نیتروژن، از ۶۵% آرگون و ۳۵% هیدروژن استفاده نمود. به این دلیل که عمق نفوذ جت پلاسما را بیشتر می نماید. این حالت برای برش فولادهای ضخیم و ساخت مجراهای هستهای، قابل استفاده میباشد.
مزایای برش پلاسما توسط تزریق آب
جارش گاز دوتایی
جارش گاز دوتایی در سال ۱۹۶۵ ایجاد شد که به فرایندهای معمولی برشکاری پلاسما شباهت زیادی دارد با این تفاوت که تغییرات جزئی در آن صورت گرفته است. گاز ثانویه پوششی، اطراف نازل را پوشش داده که موجب انقباض قوس و کاهش تفالهها زیرسطح برش میشود. در این حالت، گاز ثانویه با توجه به نوع فلز مورد نظر مشخص میشود و گاز پلاسما شامل آرگون، آرگون ـ هیدروژن و یا نیتروژن میباشد. به منظور برش فولادها، از هوا، اکسیژن و یا نیتروژن به عنوان گاز ثانویه استفاده میشود. جهت برش فولاد زنگ نزن و آلومینیوم، آرگون- هیدروژن، نیتروژن و دی اکسیدکربن کاربرد دارد.
چنانچه برای گاز ثانویه از هوا استفاده شود، اکسیژن داخل هوا، برای واکنشهای گرمازا با فولاد ذوب شده، انرژی اضافی ایجاد می شود که این امر سرعت برش را تا حدود ۲۵ درصد افزایش میدهد. فرایند عموماً برای برش فولاد زنگ نزن و آلومینیم استفاده میشود، اما سطح برش بسیار اکسید شده و استفاده زیادی ندارد. در این روش باید از الکترودهای «زیرکونیم» و «هف نیوم» نیز استفاده نمود چرا که اگر گاز ثانویه اکسیژن باشد، باعث فرسایش الکترود تنگستنی میشود. چنانچه از الکترودهای تنگستنی مورد استفاده قرار بگیرند، دوره سرویس باید از حالت روش پلاسمای معمولی کوتاهتر باشد. در این شیوه، سرعت برشی برای برش فولادها از روش معمول بهتر بوده اما کیفیت سطح برش پایینتر است. سرعت برشی و کیفیت برای برش فولاد زنگ نزن و آلومینیم با روشهای معمولی شباهت زیادی دارد.
در روش جارش گاز دوتایی، نازل داخل یک محفظه سرامیکی قرار گرفته که گاز پوششی (ثانویه) از آن عبور میکند و نازل را از پدیده دو قوسی محافظت می نماید. اگر گاز پوششی وجود نداشته باشد، بواسطه جت پلاسما بار شعاعی بسیار داغی تولید میشود که موجب آسیب محفظه سرامیکی میشود. از جمله مزایای این روش در مقایسه با روشهای معمولی، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
برش پلاسما توسط پوشش آبی
برشکاری پلاسما توسط پوشش آبی به شیوه برش گاز دوتایی شباهت زیادی دارد. با این تفاوت که تنها در این روش از آب به عنوان پوشش قوس استفاده میشود. اگر چه به خاطر اثر خنککنندگی آب، ظاهر عمر نازل و سطوح برش بهبود یافته است، اما قائم بودن سطح برش، سرعت برش و کاهش تفالههای زیرسطح برش، به همان حالت باقی میماند چرا که آب نمیتواند موجب انقباض اضافی قوس شود. این روش را میتوان حتی زمانی که قطعه کار تا حدود ۵۰ تا ۷۵ میلیمتر زیر سطح آب باشد نیز قابل استفاده میباشد. در مقایسه با پلاسمای معمولی،آب مانع از گاز و دود، سروصدا شده و به افزایش عمر نازل کمک میکند. به عنوان مثال سطوح صدا در سطوح جریان بالا در پلاسمای معمولی dB115 است، اما در این روش تاdB96 و در برش زیر آب تا dB85-52 تنزل یافته است.
روش پلاسمای هوایی
در روش پلاسمای هوایی، هوا میتواند با گازهای خنثی پلاسما از قبیل آرگون و نیتروژن جایگزین شود. نکته ای که ذکر آن اهمیت دارد؛ الکترود مورد استفاده باید«هف نیوم» یا «زیرکونیم» و روی نازل مسی سوار شده باشد. علاوه بر این، هوا بعنوان جایگزین آب برای خنککاری مشعل مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله امتیازات روش پلاسمای هوایی، استفاده از هوای ارزان قیمت به جای گازهای گران قیمت میباشد. اگر چه در این روش، تنها الکترود و نازل قابل استفاده است اما نوک الکترود «هف نیوم» در مقایسه با الکترود تنگستنی، قیمت بالاتری دارد.
روش پلاسمای با تلرانس بالا
برای بهبود کیفیت سطح و رقابت با کیفیت برش بالاتر از برش لیزری، سیستمهای برش پلاسما با تلرانس بالا در دسترس بوده و با پلاسمای بسیار منقبض شده، کار میکنند. شکل ۱۳، پلاسمای با تلرانس بالا را نشان میدهد. تمرکز پلاسما توسط نیروی اکسیژن تولیدی برای پیچش، عملی شده است بهطوری که اکسیژن وارد لوله پلاسما شده و جریان گاز ثانویه از قسمت پایین نازل پلاسما تزریق شده است.
برخی سیستمها ازمیدان مغناطیسی جداکننده برخورد دارند که قوس را احاطه کرده و جت پلاسما را توسط نگهداری چرخش القا شده توسط گاز پیچشی، متعادل مینماید. این روش تکنیکی مکانیزه به شمار میرود که به دقت و تجهیزات بالایی نیاز دارد. مزایای روش پلاسمای با تلرانس بالا عبارت است از:
از معایب این روش اینکه میتوان قطعات تا حداکثر ضخامت ۶ میلیمتر را برش دهد و سرعت برشی آن کمتر از فرایندهای پلاسمای معمولی میباشد که تقریباً معادل ۶۰ تا ۸۰ درصد از سرعت برش لیزری است.
برش پلاسما توسط تزریق اکسیژن
برش پلاسما توسط تزریق اکسیژن، موجب بروز مشکلاتی از قبیل کاهش طول عمر الکترود در زمان استفاده از گاز نیتروژن و استفاده از گاز اکسیژن عبوری بصورت جریان پایین از سوراخ نازل را حل نموده است. این روش جهت فولادها قابل استفاده میباشد که در صورت استفاده از ۸۰% نیتروژن و ۲۰% اکسیژن، سرعت برش تا ۲۵% افزایش پیدا میکند. در عین حال نباید معایب روش برش پلاسما با تزریق اکسیژن غافل شد زیرا به دلیل عدم عمود بودن سطح برش، عمر نازل کوتاه و تنها برای برش فولاد) قابل استفاده میباشد. البته این روش برای برخی مواقع کاربرد دارد اما فرایند تزریق توسط آب تقریباً جایگزین آن شده است.
دستگاه واتر جت
دستگاه برش واتر جت، ابتدا در حدود سال ۱۹۸ مورد استفاده قرار گرفته که برای برش با جریان بسیار پر فشار آب، کار میکرد. در این دستگاه سرعت آب به حدی است که میتواند حتی فلزات و سنگ را نیز برش دهد. بطوری که فشار آب در آن تا ۳۰ برابر فشار آب کارواشی های شستشوی خودرو می باشد. علت توانایی این دستگاه در برش فلزات یا سنگ، عدم پخش آب میباشد که به شکل خط مستقیم بر روی نقطه مورد نظر پاشیده میشود. در واقع، آب خروجی در یک نازل بسیار باریک ساخته شده از سنگ قیمتی با فشار بسیار بالایی هدایت میشود. این دستگاه برای برش در سطوحی همچون سنگ مرمر، سنگ گرانیت و سایر سنگ ها؛ انواع فلزات مانند تیتانیوم و آلیاژهای فلزی مانند استینلس استیل؛ پلاستیک؛ پلکسی؛ لاستیک و چوب قابل استفاده میباشد.
فشار آب در دستگاه واتر جت بین ۲۰۰۰۰ تا ۵۵۰۰۰ PSI است که از روزنه ای به اندازه ۰٫۲۶ تا ۰٫۲۸ میلیمتر در یک سنگ قیمتی عبور میکند. این دستگاه توانایی برش چندین لایه از ورق که روی هم قرار گرفته اند را نیز داراست. از جمله مزایای دستگاه واتر جت میتوان به فرآیند برش بصورت بی بو، بدون غبار و تقریبا بدون حرارت، علاوه بر امکان برش تا ضخامت های بسیار بالا، امکان برش ورقه های تا ضخامت ۰٫۱ میلیمتر اشاره کرد.
واتر جت ها به دو روش کار میکنند: