بازار تجهیزات جوشکاری در خاورمیانه و آفریقا تا سال ۲۰۲۴ رشد می کند
انتظار می رود بازار تجهیزات جوشکاری در خاورمیانه و آفریقا تا سال ۲۰۲۴ میلادی به ۲۰ میلیارد دلار برسد که در طول دوره پیش بینی ۴٫۵ درصد است.
پارامترهای کلیدی رشد اقتصادی در بازار عبارتند از:
امید بخشیدن به رشد صنعت فولاد جهانی، رشد صنعت خودرو، توسعه صنعتی و رشد صنعت ساخت و ساز. با این حال ، هزینه ها و مسائل مربوط به تکنولوژی فنی، مانع رشد بازار می شود. جوشکاری محبوب ترین مرحله پیوستن است که به طور گسترده ای در صنایع مانند خودرو، هوا و فضا، پزشکی، لوازم الکترونیکی مصرفی، ساخت و ساز و نفت و گاز استفاده می شود. نوع رسوب انرژی برای تشخیص تکنیک های مختلف جوش بسیار مهم است.
تجارت بین کشورهای صنعتی به تدریج کاهش می یابد و بسیاری از بازارهای در حال ظهور برای فضای بازار برای صادرات محصولات صنعتی خود مبارزه می کنند. اکثر این محصولات صنعتی با استفاده از فرایندهای جوشکاری تولید می شوند. صنعت جوشکاری شامل تجهیزات، مواد مصرفی و خدمات می باشد. صنایع صنعتی به شدت وابسته به تکنولوژی جوشکاری برای پیوستن به محصولات تولیدی هستند. چشم انداز رقابتی و تجزیه و تحلیل بازار در برای درک موقعیت شرکت های کلیدی و تحلیل پورتر و آنالیز برای انجام تجزیه و تحلیل تاثیر محدودیت ها، چالش ها و محدودیت ها در بازار در طول پنج سال آینده است.
جریان الکتریسته در نیروگاه ها توسط ژنراتورهای بزرگ تولید می شود و براساس عامل ایجاد نیروی محرکه برای چرخش ژنراتور نیروگاه ها را تقسیم بندی می کنند . مثل نیروگاه های آبی ، بخار ، گازی ، بادی ، هسته ای و … در بیشتر مواقع جریان الکتریسته تولید شده صدها و گاهی هزاران کیلومتر منتقل شود تا به واحدهای مصرفی خانگی ، صنعتی یا تجاری برسد .
به دلیل اینکه مقدار انرژی الکتریکی هدر رفته به صورت گرما ضمن انتقال از طریق سیم های حامل جریان با توان دوم شدت جریان متناسب است .بنابراین برای به حداقل رساندن اتلاف انرژی هنگام انتقال به سمت واحدهای مصرف کننده ولتاژ جریان را توسط پست های افزایش ولتاژ که در جوار واحدهای نیروگاهی تولید برق ایجاد می شوند، بالا می برند .
جریات الکتریسته با ولتاژ بسیار بالا به طور معمول در حد چند ده هزار ولت می رسد . توسط دکل های بزرگ اتقال برق به طرف شهر ها یا واحد های صنعتی منتقل می شود تا اینکه در مجاورت شهرها وارد ایستگاههای تقلیل ولتاژ میشود و ولتاژ آن کاهش مییابد. سپس جریان الکتریکی بهصورت تک فاز یا سه فاز (۲۲۰ یا ۳۸۰ ولت) توسط شبکه توزیع به واحدهای مصرف کننده منتقل می شود.
جریان الکتریکی ورودی به کارگاه ها ی جوشکاری به طور معمول به صورت جریان متناوب سه فاز به شدت پایین است که از طریق تابلوهای برق صنعتی موجود در کارگاه در اختیار دستگاه ها یمختلف قرار می گیرد . در فرآیند جوشکاری لازم است که ولتاژ جریان الکتریکی کاهش پیدا کند و بر شدت آن افزوده شود .ضمن اینکه گاهی از حالت متناوب به جریان مستقیم نیز تبدیل شود .
ترانسفورماتور ها ساده ترین دستگاه های جوش کاری هستند که وظیفه آن ها تبدیل جریان متناوب با شدت کم ولی ولتاژ زیاد به جریان الکتریکی با شدت بالا ولی ولتاژ پایین می باشد ترانسفورماتور جوشکاری به طور معمول بوسیله یک فیش صنعتی به برق شهر وصل می شود و به وسیله دو ترمینال خروجی که کابل های انبر و اتصال به آنها وصل می شود، جریان مناسب را در اختیار جوشکار قرار می دهند .
جوشکاری در تولید قطعات و محصولات صنعتی و اتصال آن ها به یکدیگر بسیار مورد استفاده است و از اتصال های دائم به حساب می آید که قطعات امکان جدا شدن مجدد را ندارند . جوشکاری ها با توجه به آلیاژ فلز ، نوع پوشش دهی متفاوت است و همچنین می تواند به صورت دستی یا توسط دستگاه صورت بگیرد .بسیاری تصور می کنند که جوشکاری تنها بین دو فلز امکان پذیر است اما بین دو فلزی که جنس متفاوتی دارند یا دو جنسی که فلزی نیستند نیز عمل جوشکاری امکان پذیر نیست .
جوشکاری با می تواند با جوش دادن لبه ها ، گوشه یا روی هم قرار دادن آن ها و سپس عمل جوشکاری انجام شود . دستگاه جوش می تواند به صورت لیزری ، الکتریکی یا شیمیایی باشد و هر کدام در زمان های مناسب مورد استفاده قرار گیرد . از معمولی ترین و ارزان ترین رو ش های جوش روش سوختن گاز با اکسیژن است که از شعله حاصل از آن جهت ذوب استفاده می شود البته این نوع جوشکاری ممکن است برای هر نوع فلزی مناسب نباشد و بیشتر حالت لحیم کاری دارد. محافظت از چشم ها در حین جوشکاری با استفاده از ماسک دستی برای کارهای کوتاه و ماسک کلاهی برای کارهای طولانی تر از چشم ها محافظت می شود.
دستگاه های جوش به دو شکل نیروی خود را تولید می کنند که در روش اول در مکان هایی مناسب است که امکان استفاده از برق شهری نباشد اما در نوع دوم با استفاده از برق نیروی لازم جهت جوشکاری به دست می آید. ولت آمپرهایی که در دستگاه جوش وجود دارند به دو نوع هستند و مشخص می کنند که دستگاه برای چه مدتی می تواند کار کند که به دو نوع آمپر نزولی و ثابت هستند. اینکه به چه شیوه ای عمل جوش انجام می شود متغیر است و بسته به نیاز و مواد و مصالح متفاوت است. شیوه کار و چگونگی اتصال باید در نقشه پیاده شود.
نقص یابی در جوشکاری در چند گروه خلاصه می شود: ترک که در دو حالت سرد و گرم اتفاق می افتد و به شکل ترک ریز، ترک عرضی یا طولی ، ترک اتشعابی و … دیده می شود. نوع دیگر ترک حفره است که به دلیل تجمع گاز ایجاد می شود. آخال توپر، ذوب ناقص و نقص در شکل هندسی جوش و … از دیگر انواع نقص جوش است. بررسی کیفیت کار جوش در تمامی مراحل کار باید صورت گیرد که از بررسی مصالح و تجهیزات جوش تا محل جوش است.